Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Το καλάθι είναι άδειο

Ένα από τα μεγαλύτερα λουλούδια στον κόσμο

Η δυσοσμία της σάπιας σάρκας θα διαπεράσει σύντομα τον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης (NYBG), πιθανόν σήμερα (25 Ιουλίου), όταν ένα σπάνιο φυτό γνωστό ως λουλούδι πτώματος ανθίζει και απελευθερώνει οσμή παρόμοια με εκείνη της σάπιας σάρκας, λένε οι βοτανολόγοι.

Παρά την δυσοσμία, οι φυτοκοινωνιολόγοι και το κοινό συσσωρεύονται για να το δουν, εν μέρει επειδή το λουλούδι του πτώματος (Amorphophallus titanum - ένα επιστημονικό όνομα που μεταφράζεται σε «γιγαντιαίο φαλλούμι») ανθίζει μόνο για λίγες μέρες κάθε επτά έως 10 χρόνια, δήλωσε ο NYBG.

"Ίσως [οι άνθρωποι έρχονται] επειδή είναι ένα από τα μεγαλύτερα λουλούδια στον κόσμο και ο κύκλος της ανθοφορίας είναι απρόβλεπτος", ανέφεραν εκπρόσωποι της NYBG σε μια δήλωση. "Αλλά πιο πιθανό, οφείλεται στην κακόφημη οσμή που απελευθερώνει κατά τη διάρκεια της σύντομης ανθοφορίας του σε 24- [έως] 36 ώρες - όπως τη μυρωδιά του σαπίσματος κρέατος".

 

Ο βοτανικός κήπος έχει μια μακρά ιστορία με λουλούδια πτώματος. Το εργοστάσιο ύψους 6 έως 12 ποδιών (περίπου 2 έως 4 μέτρα) προέρχεται από τη Σουμάτρα της Ινδονησίας, αλλά ένα ανθισμένο στο NYBG το 1937, καθιστώντας την πρώτη φορά που ανθούσε λουλούδι στο δυτικό ημισφαίριο, σύμφωνα με το NYBG. Την τελευταία φορά που ανθούσε εκεί το 1939, οι ανθρακωρύχοι είπαν.

Το πρώτο ανθισμένο λουλούδι πτώματος στο δυτικό ημισφαίριο ήταν ψηλότερο από 8 πόδια (2,4 μέτρα).
Το πρώτο ανθισμένο λουλούδι πτώματος στο δυτικό ημισφαίριο ήταν ψηλότερο από 8 πόδια (2,4 μέτρα).
Πίστωση: Βοτανικός Κήπος της Νέας Υόρκης
Από τη στιγμή που εμφανίζεται ένας οφθαλμός, το εργοστάσιο υφίσταται εντυπωσιακό μετασχηματισμό.

Στην αρχή του κύκλου άνθησης, ο οφθαλμός μεγαλώνει με 4 έως 6 ίντσες (10 έως 15 εκατοστά) την ημέρα. Στη συνέχεια, τμήματα της βάσης του μπουμπουκιού πέφτουν, και το μεγάλο, περιστροφικό θηκάρι που καλύπτει το μπουμπούκι ανοίγει, αποκαλύπτοντας ένα σκοτεινό μπορντό χρώμα που μοιάζει με ένα αιματηρό σώμα, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της NYBG. Ακριβώς όπως η σάπια σάρκα, το κέντρο του λουλουδιού είναι ζεστό, σχετικά με τη θερμοκρασία ενός ατόμου - πιθανότατα να βοηθήσει στη διάσπαση του βρώμικου, είπαν.

Η ασθενής μυρωδιά του λουλουδιού προσελκύει επικονιαστές, όπως σκαθάρια, μυρμήγκια σάρκας και άλλα σαρκοφάγα έντομα που τρώνε νεκρά ζώα. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με μερικές από τις μυρωδιές, συμπεριλαμβανομένης της timethylamine, ενός μορίου που μυρίζει σαν σάπια ψάρια, ανέφερε η National Geographic. Το περιοδικό πρόσθεσε ότι μια άλλη ουσία που παράγεται από το λουλούδι του πτώματος, ισοβαλερικό οξύ, μυρίζει σαν τυρώδεις και ιδρωμένες κάλτσες γυμναστικής. Αυτές οι σκονισμένες οσμές είναι πιο δύσκολες όταν το λουλούδι φτάσει στην κορυφή, αναφέρουν οι εκπρόσωποι της NYBG.

Ο κήπος απέκτησε το βραβευμένο αστέρι το 2007 και αναμένει ότι θα χρειαστεί ακόμα μια δεκαετία για να ανθίσει ξανά.

Ωστόσο, το λουλούδι του πτώματος του κήπου δεν είναι το μοναδικό σκουπίσιο εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν βίντεο ζωντανής ροής ενός λουλουδιού πτώματος στον Βοτανικό Κήπο των Η.Π.Α. στην Ουάσινγκτον, Δ.Δ., και στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Πηγή; Live Science.

 

Σας καλωσορίζουμε σε μια καινούργια προσπάθεια που έχει στόχο την ενημέρωση για τα λουλούδια - φυτά. Είστε έτοιμοι για μια μοναδική εμπειρία να γνωριστείτε με τον υπέροχο κόσμο των λουλουδιών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας. Μην χάσετε καμία είδηση ή ιστορίες.

Δεν κάνουμε spam!