Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021

Το καλάθι είναι άδειο

Λουλούδια & Μυθολογία (μέρος 1ο)

Η ονομασία των λουλουδιών, μέσα από την αρχαιοελληνική μυθολογία ( Ονομασία-συμβολισμός). Τα λουλούδια της αρχαίας Ελλάδα ήταν πλούσια σε μυθολογία. Ας δούμε τι συμβολίζει το καθένα από τα λουλούδια ξεχωριστά στην Ελληνική Μυθολογία. 

Τα λουλούδια κυμαίνονται από την ιστορία της Περσεφόνης και τους σπόρους ροδιού, με τις ολάνθιστες μεταμορφώσεις του Υακίνθου, τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, και το δέντρο που μεταμορφώνεται στη νύμφη Δάφνη.

ΑΚΟΝΙΤΟΣ

Είδος: Aconitum napellus
Περιγραφή: Ένα ποώδες πολυετές φυτό με μοβ-μπλε λουλούδια που μεγαλώνει μέχρι ένα μέτρο σε ύψος. Τα φύλλα και οι ρίζες της είναι εξαιρετικά τοξικά και χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους ως δηλητήριο. Στα ελληνικά ονομάζεται ακόνιτος (χωρίς ακαθαρσίες), επειδή αναπτύσσεται σε βραχώδες έδαφος, και λυκοκτώνο, διότι εφαρμόστηκε παραδοσιακά από τα βέλη τους για το κυνήγι λύκων.

Μύθος 1: Σάλιο του Κέρβερος. Ο Ηρακλής είχε σταλεί για να φέρει τον Κέρβερο εμπρός από τον υπόκοσμο ως έναν από τους δώδεκα άθλους του. Το σάλιο του θηρίου έσταζε πάνω στη γη, και από αυτό ξεπήδησε το πρώτο φυτό ακόνιτος. (Πηγή: Οβίδιο)

Μύθος 2: Δηλητήριο της Μήδειας. Θησέας κάποτε ταξίδεψε στην Αθήνα για να παρουσιάσει τον εαυτό του με το χαμένο του πατέρα τον βασιλιά Αιγέα. Η σύζυγος του βασιλιά Μήδεια, αναγνώρισε τη νεολαία, και έπεισε τον Αιγέα να την αφήσει να του προσφέρει ένα φλιτζάνι κρασί με θανατηφόρο ακόνιτο. Ωστόσο, πάνω στην ώρα, ο Αιγέας διέκρινε το σπαθί που είχε αφήσει ο Θησέας να έχει ένα σημάδι της πατρότητας του, και διέκοψε το κύπελλο από τα χέρια του. (Πηγή: Οβίδιος, ο Πλούταρχος)

ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ

Είδος: Prunus amygdalus
Περιγραφή: Ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο που φθάνει τα 4-9 μέτρα ύψος. Ανθίζει σε ροζ-λευκά άνθη την άνοιξη και το φθινόπωρο παράγει μια καλλιέργεια των εδώδιμων καρπών με κέλυφος. Ιερό: Άττις (που γεννήθηκε από το παξιμάδι αμυγδάλου)

Μυθολογία: Γέννηση του Άττη. Στη Φρυγία γεννήθηκε μία ερμαφρόδιτη θεότητα που ονομάζεται Άγδιστις. Οι θεοί ήταν φοβισμένοι και ευνουχισμένα την δημιουργία της θεάς Κυβέλης. Τα γεννητικά όργανα ρίχτηκαν στη γη όπου βλάστησε και μεγάλωσε μια αμυγδαλιά. Όταν η νύμφη Νανά καθόταν κάτω από τα κλαδιά του ένα καρύδι έπεσε στην αγκαλιά της και την εμπότισε. Το παιδί που γεννήθηκε ήταν ο Άττις, και μεγάλωσε για να γίνει σύζυγος του η Κυβέλη. (Πηγή: Παυσανίας)

ΑΝΕΜΩΝΗ (Παπαρούνα)

Είδος: coronaria Anemone</p>
Περιγραφή: Ένα πολυετές φυτό με κόκκινα λουλούδια. Οι σπόροι τους γίνονται με τον άνεμο, εξ ου και το αρχαίο ελληνικό όνομα για το λουλούδι, ανεμώνη (από τον άνεμο). Ιερό: Αφροδίτη (πιθανότατα φυτευτεί στα "Άδωνις-κήποι")

Μυθολογία: Ο θάνατος του Άδωνη. Ο Άδωνις ήταν ένας όμορφος νεος αγαπήθηκε από τη θεά Αφροδίτη. Όταν σκοτώθηκε από ένα αγριογούρουνο, η θεά δημιούργησε το κόκκινο λουλούδι ανεμώνη από το αίμα του. (Πηγή: Οβίδιο)

ΜΗΛΙΑ

Είδος: Malus domestica
Περιγραφή: Η μηλιά ήταν σημαντικά φρούτα της αρχαίας Ελλάδα. Συνδέθηκε με την αγάπη και το γάμο. Ιερό: (Αναπλ. με γάμους) (Αναπλ. με αγάπη) Ήρα, Αφροδίτη.

Μύθος 1: γάμος της Ήρας. Η γη-θεά Γαία παράγει πρώτη μηλιά ως γαμήλιο-δώρο για τη θεά Ήρα. Αυτό το δέντρο με τα χρυσά μήλα φυλασσόταν από τους τρεις θεές των Εσπερίδων. (Πηγή: Απολλόδωρος, Υγίνο)

Μύθος 2: Απόφαση του Παρισιού. Στο γάμο του Πη.λέα και της Θέτιδας, η Έρις η θεά της διαμάχης, ρίχνει ένα χρυσό μήλο που απευθύνεται στη δικαιότερη ανάμεσα στις θεές. Αφροδίτη, η Ήρα και η Αθηνά. Παραπέμφθηκαν από τον Δία στον βοσκό πρίγκιπα του Παρισιού, ο οποίος τιμήθηκε με το μήλο στην Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της ομορφιάς. (Πηγή: Stasinus, Απολλόδωρος)

Μύθος 3: Melanion & Αταλάντα. Η όμορφη πριγκίπισσα-Αταλάντα ήταν απρόθυμη να παντρευτεί, και επέμεινε να μνηστευθεί τον καλύτερό σε έναν αγώνα δρόμου. Εκείνοι που απέτυχαν στο διαγωνισμό θα τεθούν σε θάνατο από τον πατέρα της. Η νεαρός Melanion προσευχήθηκε στην Αφροδίτη για βοήθεια, και η θεά του χάρισε τρία χρυσά μήλα. Αυτά τα πέταξε πριν από την πριγκίπισσα στον αγώνα, η επιβράδυνση της καθώς έσκυψε να τα ανακτήσει και έτσι κέρδισε τον αγώνα. (Πηγή: Ησίοδος, ο Απολλόδωρος, ο Οβίδιος)

ΜΕΛΙΑ

Είδος: Fraxinus ornus. Περιγραφή: Ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο. Εκκρίνει ένα γλυκό σφρίγος γνωστή ως μάννα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που συλλέχθηκε από τους αρχαίους. Μάννα πιστεύεται ότι έπρεπε να συνδέεται στενά με το μέλι. Το δέντρο ειπώθηκε για να έχει την πρώτη ξεπήδηση από το αίμα του ουρανού, και μάννα του συχνά περιγράφεται έως ότου πέσει ο χυμός από τα αστέρια. Ιερό: Δίας (χυμός Μάννα), Κουρήτες.
<p>Μύθος 1: Νύμφες Μέλιαι. Η Μέλιαι ήταν οι Νύμφες του μάννα δέντρου που γεννήθηκαν από το αίμα του Ουρανού ευνουχισμένων που πιτσιλίσει πάνω στη γη. Είχαν επιφορτιστεί με την αύξηση του βρέφους Δία το οποίο τρέφονταν με το μέλι και το γάλα της κατσίκας Αμάλθειας. (Πηγή: Ησίοδος, ο Απολλόδωρος, ο Καλλίμαχος, κ.ά.)

Μύθος 2: Το δόρυ του Αχιλλέα, το μεγάλο ήρωα του Τρωικού Πολέμου, ήταν δημιουργημένο από τον κένταυρο Χείρων για τον πατέρα του Πηλέα από τέφρα που παράγεται στο Πήλιο. (Πηγή: Όμηρος, ο Απολλόδωρος, κ.ά.)

ΑΣΦΟΔΕΛΟΣ

Είδος: ασφόδελος ramosus. Περιγραφή: Ένα πολυετές φυτό με γκριζοπράσινα φύλλα και απαλό ροζ-γκρι-λευκά λουλούδια. Οι κόνδυλοι είναι βρώσιμα. Ιερό: Άδης (ασφόδελος φυτεύονται γύρω από τους τάφους), Περσεφόνη και Εκάτη (αγάλματα αυτών των θεοτήτων ήταν στολισμένα με ασφόδελο στο νησί της Ρόδου)

Μυθολογία: Ασφόδελες πεδιάδες. Αυτό το φάντασμα γκρι φυτό πιστεύεται ότι κυριαρχεί στα πεδία της γης των νεκρών. Αυτό θεωρήθηκε ως η τροφή των νεκρών. (Πηγή: Όμηρος)

ΚΡΙΘΑΡΙ
Είδος: Hordeum vulgare. Περιγραφή: Ένα σημαντικό σιτηρών καλλιεργειών στην αρχαία λέξη, δεύτερη μόνο στο σιτάρι. Ιερό: Δήμητρα (ιερό Ελευσίνιο ποτό της ήταν φτιαγμένο από κριθάρι, μέλι και δυόσμο)

Μυθολογία: Μεταμόρφωση Ασκάλαβος. Όταν η Δήμητρα έψαχνε για την Περσεφόνη, σταμάτησε να ξεκουραστεί στο εξοχικό σπίτι ενός αγρότη και έσβησε την δίψα της με ένα γλυκό κριθάρι-ποτό. Ένα όνομα αγόρι Ασκάλαβος χλεύασε την πείνα της και με θυμό η θεά ρίχνει το ποτό πάνω του, μετατρέποντας τον σε μια σαύρα. Οι κηλίδες του κριθαριού έγινε σημεία του πλάσματος. (Πηγή: Οβίδιο)

ΚΥΑΜΟΣ

Είδος: Vicia faba. Περιγραφή: Ένα από τις κύριες κήπο-καλλιέργειες της αρχαίας Ελλάδας. Απαγορεύσεις: Φασόλια ήταν απαγορευμένη τροφή στο μυστήριο-λατρεία της Δήμητρας.

Μυθολογία: Κυαμίτες. Ο ημίθεος των κόκκων των οποίων το μύθο κατά κάποιο τρόπο συνδέονταν με τα Ελευσίνια μυστήρια. (Πηγή: Παυσανίας)

ΚΙΣΣΟΣ

Είδος: Smilax Aspera. Περιγραφή: Ένα αναρριχητικό ακανθώδης φυτό αμπέλου με χλωμά πράσινα λουλούδια και κόκκινα μούρα. Ιερό για: Διόνυσος (γιρλάντες από Κισσούς φοριούνται στα όργια του θεού)

Μυθολογία: Μεταμόρφωση Σμίλαξ. Η Νύμφη Σμίλαξ είχε προσβληθεί από το αγόρι Κρόκος και μεταμορφώθηκε σε ένα αμπέλι. (Πηγές: Οβίδιος, Πλίνιος)

ΚΕΔΡΟΣ
Είδος: Juniperus oxycedrus. Περιγραφή: Ένα μικρό δέντρο με φύλλα βελόνα που μεγαλώνει σε ύψος 10 έως 15 μέτρα. Μούρα του κέδρου ωριμάζουν σε ένα πορτοκαλί-κόκκινο, και οι αρσενικοί κώνοι είναι κίτρινοι. Το δέντρο εκτιμάται για το ξύλο του. Η περίφημη φοινικική κέδρος του Λιβάνου, βρίσκεται επίσης στην Κρήτη, είναι ένα άλλο είδος. Ιερό: Άρτεμις (υπήρχε ένα ιερό της Αρτέμιδος Κεδρεάτις, κυρία του Κέδρου, κοντά στον Ορχομενό όπου ορίστηκε η λατρεία στο δέντρο)

ΣΕΛΙΝΟΣ & ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ

Είδος: Apium graveolens και Petroselinum sativum. Περιγραφή: Οι Έλληνες δεν έκαναν διάκριση μεταξύ μαϊντανού και σέλινου. Στεφάνια από σέλινο ή μαϊντανό φορέθηκαν από πενθούντες στις κηδείες και κρεμάστηκε σε τάφους. Ιερό: Δίας (νικητές των Νεμέων Αγώνων του στέφθηκαν με άγρια σέλινο), Ποσειδώνας (νικητές των Ισθμίων του Αγώνες αργότερα και στέφθηκε με σέλινο, αντικαθιστώντας το στεφάνι πεύκου)

Μυθολογία: Θάνατος του Οφέλτη. Η νοσοκόμα του πρίγκιπα βρέφους Οφέλτη τον θέσει σε ένα κρεβάτι από άγριο σέλινο και έδωσε κατευθύνσεις στους ήρωες των Επτά επί Θήβας. Ένα φίδι ήρθε εμπρός και σκότωσε το μωρό. Οι πολεμιστές τότε ίδρυσαν Αγώνες της Νεμέας προς τιμήν του με στεφάνι ενός νικητή κατασκευασμένο από το σέλινο νεκροκρέβατό του. (Πηγή: Απολλόδωρος, κ.ά.)

ΛΥΓΙΝΟΣ (Λυγαριά)

Είδος: Vitex agnus castus. Περιγραφή: Ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο ή μεγάλος θάμνος με φύλλα όπως της καννάβης και διακλαδισμένες συσπειρώσεις με μωβ άνθη. Στελέχη της είχαν χρησιμοποιηθεί για να κάνει τα στοιχεία λυγαριά. Το φυτό αυτό πιστεύονταν ότι ηρεμεί τις σεξουαλική ορέξεις και χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για τις γυναίκες. Ιερό: (Αναπλ με την οικογενειακή αγνότητα, το ιερό δέντρο στο Σαμιώτικο ναό της) Ήρας, της Εστίας (παρθένες ιέρειες πραγματοποιείται απέριττος δέντρο μίσχοι), Άρτεμις (Spartan άγαλμα δεσμεύεται σε στελέχη λύγινου), η Δήμητρα (οικοδέσποινες σκορπίζουν στα κρεβάτια τους με τα λουλούδια του δέντρο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Θεσμοφόρια)

Μυθολογία: Γέννηση της Ήρας. Η θεά Ήρα γεννήθηκε και ανέθρεψε κάτω από μια ιερή λυγαριά-δέντρο στο νησί της Σάμου. (Πηγή: Παυσανίας)

ΚΕΡΑΣΙΑ
Είδος: krana. Περιγραφή: Ένα μικρό, φυλλοβόλο δέντρο που μεγαλώνει σε ύψος 5-12 μέτρα ύψος. Έχει κίτρινα άνθη την άνοιξη και φωτεινά κόκκινα φρούτα που ωριμάζουν στα τέλη του καλοκαιριού. Ο καρπός είναι βρώσιμος, αλλά έχει ένα όξινο γεύση. Οι αρχαίοι ως επί το πλείστον τους το χρησιμοποιούσαν ως χοίρων τροφοδοσίας. Το δέντρο ήταν επίσης γνωστό για το ξύλο του.

Μυθολογία: Η νάγια φίδι νύμφη του Cornelian κερασιά. (Πηγή: Αθήναιος)

ΚΡΟΚΟΣ

Είδος: Crocus sativus. Περιγραφή: Στο τέλος του καλοκαιριού και του φθινοπώρου ανθίζουν αιώνιο των οποίων κίτρινα στίγματα είναι η πηγή του σαφράν, καρύκευμα τροφίμων και ακριβή κίτρινη χρωστική ουσία. Ιερό: Ερμής

Μύθος 1: Μεταμόρφωση Κρόκος. Ένα αγόρι αγαπήθηκε από το θεό Ερμή. Μετά από τον τυχαίο θάνατό του ο θεός τον μεταμόρφωσε σε λουλούδι του κρόκου. Τα κόκκινα της στελέχη περιγράφεται ως το αίμα του που είχε χυθεί. Σύμφωνα με άλλους ο Κρόκος είχε μεταμορφωθεί σε λουλούδι μετά το θάνατο της αγάπης του, της νύμφης σμίλαξ. (Πηγή: Οβίδιος, Πλίνιος, κ.ά.)

Μύθος 2: Μπουκέτο της Περσεφόνης. Η θεά Περσεφόνη και ο σύντροφός της Νυμφών συγκέντρωσαν τριαντάφυλλο, κρόκο, βιολέτα, ίρις, κρίνο που ανθίζει σε ένα λιβάδι την άνοιξη, όταν απήχθη από τον θεό Άδη. (Πηγή: Ομηρικούς Ύμνους)

Μύθος 3: Αποπλάνηση της Ευρώπης. Ο Δίας κατασκόπευε το φοινικική πριγκίπισσα Ευρώπη συγκέντρωσε λουλούδια σε ένα λιβάδι την Άνοιξη. Ο ίδιος μεταμορφώθηκε σε ταύρο και αναπνέουν μια κρόκος από το στόμα του να συντάσσεται κοντά της και έτσι την μεταφέρει μακριά. (Πηγή: Ησίοδος)

ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ

Είδος: sempervirens Cupressus. Περιγραφή: Ένα αειθαλές μολυβί σε σχήμα δέντρου με φύλλα-βελόνα και μικρούς κώνους. Ιερό: Απόλλων (ιερό άλσος κυπαρισσιών στην Ορτυγία), Άρτεμις (ελαιώνες ιερά κυπαρίσσια), Ασκληπιού (το προσωπικό του ήταν φτιαγμένο από κυπαρίσσι)

Μύθος 1: Μεταμόρφωση Κυπάρισσος. Ένας νεαρός πρίγκιπας του νησιού της Κέας αγαπήθηκε από το θεό Απόλλωνα. Όταν ο ίδιος σκοτώθηκε μετά το θάνατο του το αγαπημένο κατοικίδιο ζώο ελάφι του ο θεός τον μεταμόρφωσε σε κυπαρίσσι. (Πηγή: Οβίδιο)

Μύθος 2: Γέννηση του Απόλλωνα. Ο θεός Απόλλων γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ιερό άλσος κυπαρισσιών στην Λυκίας. Εκεί είχε θηλαστεί από τη Νύμφη Ορτυγία και φρουρούνταν από Κουρήτες. (Πηγή: Στράβων)

ΠΤΕΛΕΑ

Είδος: Ulmus glabra. Περιγραφή: Ένα φυλλοβόλο δέντρο που μεγαλώνει σε ύψος μέχρι και 40 μέτρα. Έχει μεγάλα οβάλ φύλλα. Ιερό: Διόνυσος (φτελιά και δενδρύλλια χρησιμοποιήθηκαν για το τρύγισμα των αμπελιών) Άδης (το δέντρο συνδέθηκε με τους τάφους των νεκρών)

Μύθος 1: Η Όνειρα, πνεύματα των ονείρων, παρατίθονταν στα κλαδιά ενός δέντρου φτελιά κοντά στην είσοδο του Άδη. (Πηγή: Βιργίλιος)

Μύθος 2: Barrow των ηετίωνας. Οι Νύμφες φύτεψαν λεύκες στο ύψωμα της ηετίωνας, βασιλιά της Θήβας Τρόιαν, ο οποίος σκοτώθηκε από τον Αχιλλέα. (Πηγή: Όμηρος)

Μύθος 3: Μεταμόρφωση Εσπερίδων. Όταν ο Ορφέας και οι Αργοναύτες αντιμετώπισε τις Εσπερίδες στον κήπο τους, οι τρεις νύμφες μετατράπηκαν σε δέντρα: Ερύθεια έγινε φτελιά (Πτελέα), Εσπερία λεύκας (Αίγειρος), και η Αίγλη ένα δέντρο ιτιάς (Ιτέα). (Πηγή: Απολλώνιος ο Ρόδιος)

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ

Είδος: Helichrysum siculum και Helichrysum orientale. Περιγραφή: Ένα πολυετές φυτό με γκριζωπά φύλλα και στελέχη, και με μικρά, φωτεινά κίτρινα άνθη. Διατηρούν το χρώμα τους μετά την αποξήρανση. Το ελληνικό όνομά του Αμάραντου λουλούδι, την άφθαρτη, ελίχρυσον, μετατρέποντας σε χρυσό, και, τα χρυσά μαλλιά.</p>
<p>Ιερό: οι Θεοί (αποξηραμένα χρησιμοποιήθηκαν για να διακοσμήσουν τους ναούς των θεών)
ΜΑΡΑΘΟΣ

Είδος: Ferula communis.Περιγραφή: Ένα κίτρινο με αιώνια ανθοφορία που αναπτύσσεται 8 έως 15 πόδια ψηλό. Έχει βραδυφλεγή ψίχα του γίνεται ένας αποτελεσματικός φακός. Οι ταξιδιώτες και οι ναυτικοί τον χρησιμοποιούσαν επίσης και για την μεταφορά της φωτιάς. Ιερό: Προμηθέας (δάδες με στελέχη από μάραθο χρησιμοποιήθηκαν στο φεστιβάλ του Προμηθέα), ο Διόνυσος (προσωπικό θύρσο του ήταν μια κουκουνάρα με μύτες από στέλεχος μαράθου)

Μυθολογία: Φωτιά του Προμηθέα. Ο Τιτάνας Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τον ουρανό για τον άνθρωπο, που κρύβει τη φλόγα μέσα σε ένα στέλεχος από μάραθο. Ως τιμωρία για το έγκλημα ο Δίας τον είχε αλυσοδεμένο σε ένα βουνό και όρισε έναν αετό να ραμφίζει έξω συκώτι του. (Πηγή: Ησίοδος)
Στην ελληνική μυθολογία, το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε από τη θεά των λουλουδιών, τον Χλώρι. ... Κάλεσε την Αφροδίτη, θεά αγάπης, και τον Διονύσιο, τον θεό του κρασιού. Η Αφροδίτη έδωσε την ομορφιά του λουλουδιού ως δώρο της και ο Διόνυσος πρόσθεσε το νέκταρ για να του δώσει ένα γλυκό άρωμα.

 

Σας καλωσορίζουμε σε μια καινούργια προσπάθεια που έχει στόχο την ενημέρωση για τα λουλούδια - φυτά. Είστε έτοιμοι για μια μοναδική εμπειρία να γνωριστείτε με τον υπέροχο κόσμο των λουλουδιών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας. Μην χάσετε καμία είδηση ή ιστορίες.

Δεν κάνουμε spam!